92 sqm

White Classic

Project Details
Location:
Punggol, Singapore
Site Area:
92 sqm
Duration:
8 weeks
Client & Brief
Design has often been described as an activity in creative problem-solving. Great designers thrive on challenges but making room for the many variables that come with completing a project while fitting within brief requirements and timelines can take experience along with a skilful juggling act.

Antiquated/vintage materials can cost a lot and having a budget placed upon you with a brief to recreate a classic Victorian home in the suburbs can (for many designers) seem like a daunting task.

Space Factor however, is not your usual design firm.

Designer Dolly Teo and her team approached the project wholeheartedly, applying their standards in sourcing and execution to jaw-dropping effect.

The clients were a newly-wed couple whose tastes were leaning towards a country Victorian theme. As space was a consideration, adequate storage would have to be implemented. Accommodations would also have to be made towards the family’s future expansion and as such, the space would have to be flexible enough to adapt itself while remaining solidly geared towards a very specific direction. In addition, the materials that the designers needed had already been (or would soon be) discontinued. This 4 room property took a turnaround time of 8 weeks.

The result? An exquisite life-sized doll house that charms and delights the senses.
What We Did
A blend of old and new

As the class and intricacies of the old world fuse harmoniously with modern elements, authentic and precise touches take center stage through an overarching white colour theme interspersed with flecks of black and blossom patterns.

The vast majority of furniture, fixtures and accessories here consist of functional shapes built in wood, with light embellishments in classic Victorian overtones.

Much of the renovation work took place within the living hall, master bedroom and kitchen areas with storage featured as an integral part of the design and not just an afterthought.

Recurring motifs and textures, characteristic of the Victorian era underlie the design foundations of the space and can be found incorporated into everything from the wallpaper used to its symmetrical layouts.

A unified vision underlies and connects the rooms of the house and the interplay of rounded lighting throughout the home (a modern touch) is in stark juxtaposition while managing to blend seamlessly with the overall theme.

In the living room, the TV unit set in a cream colored, wall mounted cabinet is adorned with smaller, square shaped cabinetry.

A dark brown portable rack doubles up as a petite coffee table (another example of functional utility) while semi-transparent curtains enable ample amounts of natural light to permeate the area.

Clean, simple and easily accessible components clearly delineate portions of the kitchen where a distinct corridor based structure which mimics the home’s pastel covered walls can be found.

In the bedroom, the overall focus of white tones is complimented by strips of matching colours including dark curtains and blossom patterns.

Alongside the bed, two French style cupboards provide a sense of balance and function. Here, a rounded light source emanates from the ceiling and bathes the bedroom in a warm, homely glow.